Design by:GreatWeb.gr

Αξιοθέατα

Τι μπορείτε να δείτε

Η αρχαία Σούγια ( Συΐα ) άκμασε τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο, και ήταν το λιμάνι της δωρικής πόλης ‘Ελυρος, που στην αρχαιότητα είχε πολλή μεγάλη άνθιση με δικά της χρυσά νομίσματα, αλλά καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς ‘Αραβες τον 9ο μ.Χ αιώνα.

Η ‘Ελυρος βρισκόταν κοντά στο χωριό Ροδοβάνι. Από την αρχαία Σούγια ελάχιστα ερείπια απομένουν σήμερα στην ανατολική πλευρά του χείμαρρου Αγιερηνιώτη που περνάει μέσα από το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και εκβάλλει στη Σούγια.

Αυτό που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στα δυτικά όρια του χωριού θαυμάσια ψηφιδωτά  στο πάτωμα της. Οι παραστάσεις στα ψηφιδωτά είναι μοναδικής τέχνης, και απεικονίζουν εικόνες από τη φύση (λουλούδια, παγώνια, άγρια ζώα) και ανήκουν σε παλιότερη εκκλησία από τον 6ο αιώνα, που στα ερείπια της χτίστηκε ο σημερινός ναός. Για να μπείτε στον εκκλησία, θα πρέπει να μας ρωτήσετε για να  σας πούμε από πού θα πάρετε το κλειδί, γιατί τα ψηφιδωτά είναι πολύ μεγάλης αξίας και η εκκλησία είναι κλειδωμένη.

 

Από τη Σούγια ξεκινά μονοπάτι που σε 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου θα σας οδηγήσει στην αρχαία πόλη Λισσό, το δεύτερο λιμάνι της ‘Ελύρου. Η Λισσός ήταν γνωστή για το περίφημο Ασκληπιείο της και τα ιαματικά νερά της. Στη Λισσό υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Κήρυκο, που γιορτάζει στις 15 Ιουλίου. Από το προηγούμενο βράδυ, οι προσκυνητές φτάνουν είτε από το μονοπάτι είτε με βάρκα από τη Σούγια, μένουν εδώ, παρακολουθούν τη λειτουργία και διασκεδάζουν στο γλέντι που στήνεται. Ο Αγιος Κήρυκος θανατώθηκε σε ηλικία μόλις 3 ετών μαζί με την μητέρα του Αγία Ιουλίττα, από τον ηγεμόνα της πόλης Ταρσός στη Μικρά Ασία την εποχή των μεγάλων διωγμών των χριστιανών από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

Επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, λίγο έξω από τη Σούγια. Περπατήστε μέχρι το τέλος του χωριού προς το λιμανάκι (δυτικά). Από εδώ ξεκινά δρόμος με άσφαλτο που οδηγεί προς τα Χανιά. Προχωρώντας στον δρόμο αυτό θα συναντήσετε χωματόδρομο στα αριστερά σας που ανηφορίζει στο βουνό πάνω από τη Σούγια.
Lotos Sougia seaside and villageΗ πλαγιά του βουνού είναι κατάφυτη με πεύκα και όσο ανεβαίνετε, τόσο συχνότερα θα κάνετε μικρές στάσεις για να θαυμάσετε τη θέα της Σούγιας και του γαλάζιου πέλαγους από ψηλά.

Μετά από μισή ώρα πεζοπορία θα φτάσετε στο μικρό αλλά πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Αν έχετε 4Χ4 μπορείτε να πάτε και με αυτό, αλλά πιστέψτε με, η θέα, η ομορφιά και η γαλήνη του τοπίου θα σας αποζημιώσουν για τον ιδρώτα της πεζοπορίας.
Στις 5 Μαΐου εδώ γίνεται μεγάλο πανηγύρι με φαγητό και τραγούδι.

Περπατήστε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Πάρτε το πρωινό λεωφορείο που θα σας φέρει σε μισή ώρα στο χωριό Αγία Ειρήνη. Από εδώ ξεκινά το καταπράσινο αυτό φαράγγι και καταλήγει στη Σούγια. Η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείτε 3,5 ώρες περίπου.

Διασχίσετε το περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς. Πάρτε το πρωινό λεωφορείο που πηγαίνει στα Χανιά, καθ΄οδόν (κοντά στο Ροδοβάνι) ο οδηγός θα σας αποβιβάσει ώστε να πάρετε την ανταπόκριση του λεωφορείου που έρχεται από Παλαιόχωρα και πάει στο οροπέδιο του Ομαλού. Θα διασχίσετε το περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς και μετά από 6-7 ώρες θα φτάσετε στην παραλιακή Αγία Ρουμέλη, απ’ όπου θα πάρετε το καραβάκι για επιστροφή στη Σούγια.

Πάρτε το καραβάκι για Αγία Ρουμέλη και περπατήστε την «τεμπέλικη διαδρομή» (lazy way) στο φαράγγι της Σαμαριάς, που ανεβαίνει από την εκβολή του ποταμού μέχρι τις Σιδερόπορτες, το πιο στενό σημείο του φαραγγιού. Θα επιστρέψετε στη Σούγια το απόγευμα με το ίδιο καραβάκι.

Αν βρεθείτε στη Σούγια στις 19 Ιουλίου μπορείτε να πάρετε μέρος στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, που γιορτάζει στις 20 Ιουλίου. Οι προσκυνητές με βάρκα πηγαίνουν το απόγευμα της παραμονής της γιορτής στην παραλία Τρυπητή (ανατολικά από τη Σούγια) και στη συνέχεια ανεβαίνουν με τα πόδια το μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας, 400 μέτρα πάνω από τη θάλασσα Γίνεται δοξολογία και περνούν τη νύχτα εκεί με φαγητό και ριζίτικα τραγούδια για να επιστρέψουν την επόμενη μέρα στη Σούγια.

Σε απόσταση 2,5 χλμ. ανατολικά της Σούγιας, ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4, στην περιοχή που ονομάζεται και Χαρέι (γιατί όπως λένε οι Ανατολικοσελινιώτες “η χαρά ρέει”),  βρίσκεται η παραλία του Αγίου Αντωνίου.
Στις 02 Ιουλίου εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου και της Παναγίας της Χιλιοαρμενίτισσας (Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου), που βρίσκεται εκεί. Παναγία η Χιλιαρμενίτισσα! Χίλια κεριά στέλνει τις νύχτες η Παναγία του Χαρέι, για να αρμενίζουν και να μην χάνουν το δρόμο τους τα καράβια που παλεύουν με τα κύματα, λέει η τοπική παράδοση. Αν βρεθείτε στην περιοχή, την 01 Ιουλίου παραμονή της Παναγίας της Χιλιοαρμενίτισσας, αξίζει να επισκεφθείτε το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα πεύκα, στο ανατολικό άκρο της παραλίας του Αγίου Αντωνίου. Στις 01 Ιουλίου κάθε χρόνο, γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Παναγίας και οι προσκυνητές καταφθάνουν με βάρκες ή με τα πόδια και διανυκτερεύουν στην παραλία.

Στον οικισμό Μονή και στην παραποτάμια οδό, ανάμεσα σε πεύκα και ελιές βρίσκεται η εκκλησία της «Παναγίας της Κεράς» που έχει κτισθεί στις αρχές του 19 αιώνα. Παλαιότερα λειτουργούσε ως μοναστήρι καλογριών και εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου. Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας στέκει το καμπαναριό της Παναγίας της Κεράς, ένα εξαιρετικό έργο λαϊκής αρχιτεκτονικής. Το καμπαναριό έχει ύψος είκοσι μέτρα περίπου και συνίσταται από δύο μέρη: το κάτω μέρος ύψους δώδεκα μέτρων είναι λιθόκτιστο και αποτελεί τη βάση του και το πάνω μέρος κτισμένο με σκαλιστές πέτρες αποτελεί το κωδωνοστάσιο σε τρία επίπεδα, ιδιαίτερης αξίας από απόψεως αισθητικής. Ιδιαίτερης αισθητικής στο εσωτερικό είναι και το τέμπλο της εκκλησίας.

shop